Betongfarmor.se en sida om att gjuta betong som hobby!

30jul/142

Guide: Så skapar jag ett fågelbad i betong

Här är en guide till hur jag skapar ett fågelbad.

Jag använder mig av finbetong och eftersom jag gjuter ganska mycket så har jag skaffat mig en stor betongblandare, det förenklar arbetet en hel del. Man kan även använda en murarhink och en visp som man sätter på borrmaskinen eller blanda med en spade. Blanda betongen enligt anvisningen på förpackningen. När du jobbar med betong så använd alltid handskar och helst munskydd, det är inte bra att andas in betongdammet.

Förberedelser

Bygg en form av sandlådesand, blöt den med vatten så är den lättare att forma.

IMG_1957

Förbered rabarberbladet

Skär ner dom tjocka "ådrorna" på bladet. Om man inte gör det så blir det ofta så tunt med betong vid "ådringarna" så det lätt spricker. Tejpa över eventuella hål, tänk på att sätta tejpen på sidan som ligger ner mot sanden.

Steg två av ett fågelbad

Så här kan det se ut efter att jag har bearbetat mitt blad. När jag ändå håller på så gör jag flera åt gången som syns på bilden.

Steg 3 av betongfat

Lägg på betongen, ju noggrannare man är desto finare blir resultatet. Tänk på tjockleken så att du inte gör det för tunt.

Steg 4 Betongbad

 

Täck över med plast

Det ska hållas fuktigt och inte ligga i solen och torka, fukta bladet varje dag i 3-4 dagar. Det kan kännas torrt redan dagen efter men bladet ska inte torka utan de ska "brinna" långsamt i flera dagar annars kan det spricka.

Betongfat steg 5

När det är klart så brukar jag lägga det på marken och låta det ligga och torka med bladets ovansida upp. Då är det enkelt att spola av med vattenslangen.

Betongfat steg 6

Betongfat steg 7

Ta bort bladen allt eftersom de torkar ut

Betongfat - Steg 8

Färdigt!

Postat i: Blogg 2 Kommentarer
30jul/140

Nu finns det nya bilder att titta på i galleriet!

Äntligen lyckats uppdatera med lite nya bilder, så om ni går till galleriet finns det uppdaterade bilder i kategorierna:

Betongkrukor

[singlepic id=177 w=320 h=240 float=]

Övrigt

[singlepic id=167 w=320 h=240 float=]

Betongfat

[singlepic id=164 w=320 h=240 float=]

Mvh, Betongfarmor

 

12aug/123

Nya bilder inlagda!

Under galleriet finns nu en hel del bilder att titta på. Spring dit och kika på allt fint vi gjort!

På bilderna nedanför ser ni lite bilder på olika betongbollar vi gjort.

[slideshow id=2][nggallery id=2]

Postat i: Blogg 3 Kommentarer
24mar/120

Mitt ansikte

Detta ansikte är gjutet i en pappersform från Panduro mycket omtyckta. Jag gör ansikten på pappa, mamma och barn.

Under busken syns vår äldste sons katt Vilsa, vi var kattvakt.

Mans ansikte i betong

24mar/120

Våra fantastiska fågelbad

Här är en bild på det största fågelbadet vi gjutit i betong. Jag har använt rabarberblad för att få fram "formen" inuti betongen, som så vackert slingrar sig i mitten av fågelbadet. Jag har även gjutit blomkrukan där har jag planterat en röd begonia.

Fågelbad med rosor

23mar/122

Inspirationstips: Betong som hobby av Malena

En bok jag har liggandes hemma är "Betong som hobby" av Malena Skote. Boken är bra skriven, och det är svårt att inte bli inspirerad av det hon skriver.

Betong som hobby av Malena Skote

Här är ett utdrag från Bokus, som jag tycker fångar det hela med att gjuta i betong: "Vill man skapa något som kan stå ute året runt är betong det perfekta valet. Det är billigt, lätt att arbeta med och kräver inga förkunskaper. Möjligheterna till variation är oändliga. Ytan kan göras len som slipat trä eller skrovlig som huggen granit."

Med detaljerade genomgångar får man även hjälp på traven om man inte vågar (eller vill?) pröva sig fram för ett lyckat resultat. Ska nog se till att köpa på mig litet fler böcker snart då säsongen närmar sig med stormfart - eller kanske be min man köpa en åt mig ;-)

Postat i: Blogg 2 Kommentarer
28feb/123

Ett betongbord vi tillverkade till vår son

På bilden nedan ser du ett betongbord som vi gjorde till vår son, som har det på framsidan av sitt hus. Snyggt med lite vackra blommor på! Det är en gammal skräddarställning som bordet står på, snyggt och elegant!

Ett bord i betong

Postat i: Blogg 3 Kommentarer
28feb/120

En fotboll vi gjorde

En annan kul grej vi fick inspiration att testa göra var en fotboll. Målandet har vi gjort själva, och resultatet av får "betongboll" ser ni nedan!

Fotboll i betong

28feb/120

Ett insnöat smurfhus

Här har vi arbetat på ett till smurfhus, fast som snöades in nu i vintras. Tycker det såg riktigt häftigt ut när smurfhuset gömde sig under snön.

Insnöat smurfhus

28feb/120

Ett smurfigt betonghus

Här har vi gjort ett till betonghus för smurfarna. Som i det tidigare inlägget vi visade, med skillnaden att detta fick stå själv. Alla smurfar kanske inte vill bo vid samma ställe, så de fick faktiskt ta och flytta runt lite i trädgården ;-)

Smurfhus mindre