Betongfarmor.se en sida om att gjuta betong som hobby!

30jul/142

Guide: Så skapar jag ett fågelbad i betong

Här är en guide till hur jag skapar ett fågelbad.

Jag använder mig av finbetong och eftersom jag gjuter ganska mycket så har jag skaffat mig en stor betongblandare, det förenklar arbetet en hel del. Man kan även använda en murarhink och en visp som man sätter på borrmaskinen eller blanda med en spade. Blanda betongen enligt anvisningen på förpackningen. När du jobbar med betong så använd alltid handskar och helst munskydd, det är inte bra att andas in betongdammet.

Förberedelser

Bygg en form av sandlådesand, blöt den med vatten så är den lättare att forma.

IMG_1957

Förbered rabarberbladet

Skär ner dom tjocka "ådrorna" på bladet. Om man inte gör det så blir det ofta så tunt med betong vid "ådringarna" så det lätt spricker. Tejpa över eventuella hål, tänk på att sätta tejpen på sidan som ligger ner mot sanden.

Steg två av ett fågelbad

Så här kan det se ut efter att jag har bearbetat mitt blad. När jag ändå håller på så gör jag flera åt gången som syns på bilden.

Steg 3 av betongfat

Lägg på betongen, ju noggrannare man är desto finare blir resultatet. Tänk på tjockleken så att du inte gör det för tunt.

Steg 4 Betongbad

 

Täck över med plast

Det ska hållas fuktigt och inte ligga i solen och torka, fukta bladet varje dag i 3-4 dagar. Det kan kännas torrt redan dagen efter men bladet ska inte torka utan de ska "brinna" långsamt i flera dagar annars kan det spricka.

Betongfat steg 5

När det är klart så brukar jag lägga det på marken och låta det ligga och torka med bladets ovansida upp. Då är det enkelt att spola av med vattenslangen.

Betongfat steg 6

Betongfat steg 7

Ta bort bladen allt eftersom de torkar ut

Betongfat - Steg 8

Färdigt!

Kommentarer (2) Trackbacks (0)
  1. Hej Anneli,

    Vilka fina saker du har gjort av betong, har precis tittat igenom ditt galleri.

    Ha det bra!

  2. Har sett bl a vilket fint betongbord med symadkinsunderrede
    Vad använde du för att få då fin kant?


Lämna en kommentar

Inga trackbacks ännu.